Selfie stick

compact-selfieEn selfie stick är ett monopod stativ som används för att ta bilder. Den kallas selfie stick eftersom den främst är designad för att kunna ta självporträtt vilket på engelska heter en selfie. Stickan hjälper en att kunna ta mycket “finare” självporträtt eftersom den styrs av bluetooth. Stativet är hyfsat långt och av denna anledning kan det ses som en utökad arm för att ta porträtt av flera personer utan att någon klipps bort. De flesta selfie sticks på marknaden är reglerbara vilket gör det praktiskt om man ska resa iväg eller liknande. En del förknippar selfie sticks med ett vanlig kamerastativ. Den främsta skillnaden mellan de två är att det vanliga kamera stativet ska ställas på golvet medan selfie sticken ska hållas i handen.

Den första selfie stickan verkar ha kommit från det sena 1920-talet då en bild hittades av en man och hans fru. Porträttet ska ha tagits med hjälp av en lång pinne som användes för att klicka på kameran. Många år senare ska en liknande produkt ha synts i en Sci- fi film från år 1969. Karaktären i filmen höll en silvrig pinne framför sig som producerade en kamerablixt. Snabbt efter blixten skrevs bilden ut från den silvriga pinnen. Dock tog det många år innan den nuvarande formen av selfie sticks började producerades. År 2014 blev selfie stickan utsedd av Times Magasin som en av de 25 bästa uppfinningarna år 2014.

Termen “selfie stick” började användas år 2014. Åren innan det fanns inge specifikt term på det viset men efter att det började bli alltmer populärt som en pinne för att ta selfies uppstod namnet. Produkten tog teknikmarknaden med storm från 2014 i samband med att det blev populärt att ta “selfies”.

Vissa områden har förbjudit att man får ta kort med selfie stickan av säkerhetsskäl, tex på vissa muséer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *