Polaroidkamerans historia

2107418291_020c8d7153 (1)Polaroidkameran är en direktbildskamera som fungerar på det viset att den matas med speciella kassetter som innehåller fotografiskt film i form av fotopapper. Den fotografiska filmen är kamerans framkallningsvätska vilket innebär att fotot skrivs ut direkt när bilden tas.

Polaroidkameran uppfanns år 1926 av vetenskapsmannen, Edwin Land. Edwin Land grundade i samband med det Polaroid som tillverkade allt som hörde till film och fotomarknaden. Han sökte också patent på sin uppfinning av direktbildskameran men under 60- till 90-talet när direktbildskameran var som mest populära försökte andra företag tillverka detsamma. Ett av företagen var Eastman Kodak Company som började producera direktbildskameror under 70-talet. Företaget fälldes för patentintrång av Polaroid. På den asiatiska marknaden introducerades direktbildskameran under 80-talet av Fujifilm. Fujifilms version av polaroidkameran blev så framgångsrik att den nådde längre än den asiatiska marknaden som till exempel den svenska marknaden. För företaget Polaroid började det gå sämre eftersom direktbildskameror inte längre var lika populära på 2000-talet. År 2008 sökte de konkursskydd för andra gången och slutade med produktionen av direktbilds- och videokameror. Försäljningen av polaroidkameror sjönk med mer än 25 % under det första 10 decenniet på 2000-talet.

I samband med den nya tekniken inom fotografi och videovärlden under 2000-talet blev direktbildskameror mindre populära hos allmänheten. Folk började föredra att använda digitalkameror eller sin mobiltelefoner för att ta bilder eftersom det bland annat var mer praktiskt, enkelt och alla förstår hur man tar foton med sin mobil. Dock har direktbildskameror blivit alltmer populära igen under de senaste åren. Retroprodukter har börjat uppmärksammas av allt fler. Enligt Fujifilms redovisningar från 2016 har försäljningen av direktbildskameran ökat med 50 gånger sedan år 2004 när försäljningen av direktbildskameror var som sämst. Fujifilm är ett av de få företag som fortfarande tillverkar direktbildskameror och de beräknar att försäljningen ska öka fyra gånger årligen nu framåt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *