Om actionkameran

376825En actionkamera är en digital kamera designad för att främst kunna användas i alla väderförhållanden. Det är på grund av detta de oftast är vattentäta eller är allmänt tåliga. Det som skiljer det från vanliga kameror är det till exempel kan fästas på en hjälm och filma. Den används därför av folk som utövar extrema sporter som bungyjump och wingsuit flying. Inom dykning är det också en populär typ av kamera eftersom att de är smidiga, tåliga och uthålliga. De har dessutom oftast hög upplösning och kan vara mycket små i storleken.

Det är inte säkert när den första actionkameran kom men det tros vara under 60 talet. Innan det har det varit hemgjorda actionkameror som folk försökte använda vid extrema sporter. Idén om om actionkameran har funnits länge men den första kommersiella actionkameran lanserades år 2004. Den introducerades av affärsmannen, Nick Woodman som senare grundade företaget GoPro. Nick kom på idén när han var på en surf-resa. Han ville filma allting, men det var svårt att göra eftersom det inte fanns någonting att fästa kameran på. Istället fick han hålla kameran i handen medan han surfade vilket var osmidigt.

När actionkameran först lanserades kommersiellt var den inte tålig på något sätt. Det var mest en smidig kamera för att filma utomhusaktiviteter. Trots det blev den en mycket populär produkt inom bild och kamera marknaden. Nästa uppföljare av den var mer anpassad för extrema förhållanden vilket också blev ett succé. Idag är GoPros actionkameror mer avancerade än någonsin. Det har också fått konkurrens eftersom att företag som Panasonic och Kodak också tillverkar dem.

Dock är GoPros kameror fortfarande ledande i marknaden.

Kommersialiseringen av actionkameran underlättade inte bara för privatpersoner, utan också filmindustrin. Hollywood använder till exempel dem till flera action filmer. Då den idag har avancerad teknik som WIFI och GPS används den för många ändamål inom filmindustrin.